Návštěva 9.B ve Světě techniky

V pondělí 19. září se naše třída vydala do „Světa techniky“. Měli jsme zde objednaný vzdělávací program – Roboti v našem životě. Výlet ale nezačal úplně podle našich představ. Během čekání na vlakové stanici Havířov střed nám oznámili, že náš vlak z technických důvodů nepojede. Tak jsme se rozhodli, že půjdeme pěšky až na hlavní nádraží a počkáme na další vlak.

Do „Světa techniky“ jsme dorazili asi s půlhodinovým zpožděním. Lektor už na nás čekal, přátelsky nás uvítal a ihned jsme se domluvili, že zrušíme plánovanou přestávku v programu, což nám vůbec nevadilo.

Po příchodu do učebny jsme se okamžitě vrhli do práce. Vytvořili jsme tři skupinky a začali jsme otázkami a odpověďmi, co vůbec robot je, kdo ho vymyslel, pojmenoval, k čemu slouží
a co všechno umí. Poté jsme obdrželi stavebnici Lego, ze které jsme si robota nejdříve museli postavit. Takže jsme zapojili mozky a šli jsme do toho. Každý měl vlastní nápad, ale museli jsme se rozhodnout pro jedno řešení, to bylo asi nejtěžší. Když jsme měli hotovo, mohli jsme zapojit dotykové, světelné a ultrazvukové čidlo, potom jsme se učili robota programovat. Zpočátku aby pouze jel, pak aby při nárazu zastavil, jel zpátky, otočil se a mnohé další funkce. Všichni si to náramně užívali, bavili se, ale čas velmi rychle uběhl. Na závěr jsme si pořídili společnou fotku s našimi roboty a lektorem a vydali se na cestu domů.

Výlet hodnotíme jako skvělý i přes všechny překážky, ale to se stává. Doporučujeme navštívit „Svět techniky“ a projít si veškeré prostory. Je tam toho mnohem více, než si můžete představit.

Tadeáš Kucharik a Michal Hlinka, 9. B